Alles wat je moet weten over de Slimme Meter: Van installatie tot gebruik en voordelen

De Slimme Meter is een nieuw type digitale meter voor gas en elektriciteit, waarmee je je energieverbruik kunt volgen en analyseren zonder dat je fysieke metingen te doen hebben. In vergelijking met de oude meter biedt de Slimme Meter tal van voordelen. In dit artikel gaan we in op deze voordelen, de installatie en nog veel meer.

Wat is de Slimme Meter?

De Slimme Meter werkt via een communicatieverbinding en geeft betrouwbare informatie door aan de netbeheerder over je energieverbruik. Het is in feite een digitale meter die realtime informatie geeft over je elektriciteits- en gasverbruik. Op basis van slechts een paar klikken op je computer of smartphone kun je al je informatie bekijken.

Met de Slimme Meter heb je de mogelijkheid om je eigen energieverbruik beter te benutten en heb je meer mogelijkheden van je eigen energieverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld je huishoudelijke apparaten zo programmeren dat ze geen energie verbruiken als je niet thuis bent. Ook kun je gevaarlijke situaties onmiddellijk volgen.

Verschil tussen de slimme meter en de oude meter

De oude meter werkte vaak nog met draaischijven waarbij het verbruik op een halve tijd werd opgeschreven. Dit verhaal is echter verleden tijd met de Slimme Meter. Bij de Slimme Meter wordt dit verbruik veel gedetailleerder bijgehouden en het biedt een schat aan informatie over je verbruik.

Installatie van de Slimme Meter

De installatie van de Slimme Meter gebeurt door een erkende beoordeling. Er hoeft niets veranderd te worden aan je huidige hardware zoals de meterkast. De communicatiekabel kan zowel draadloos als door de muur worden aangesloten.

Na installatie kun je de Slimme Meter starten door hem aan te sluiten op je internetverbinding. Geef de communicatiekabel aan en begin vervolgens met het samenstellen van je gebruikersaccount. Zo simpel is het!

Voordelen van de Slimme Meter

Bespaar geld met de Slimme Meter

De Slimme Meter is een echte kostenbespaarder op de lange termijn. Het inzicht in je eigen verbruikspatronen zorgt ervoor dat je veel bewuster omgaat met je energieverbruik. Zo kun je veel besparen op je energierekening en heb je al een digitaal oog op je verbruik.

Eenvoudig inzicht in verbruik

De Slimme Meter geeft je actueel en inzicht in je inkomsten via een grafisch dashboard. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om te zien waar je besparing naartoe gaat. Dit inzicht zorgt ervoor dat je direct de slag kunt gaan met besparen en bewuster om kunt gaan met energiegebruik in huis.

Toekomstbestendig

De Slimme Meter is helemaal klaar voor de toekomst. In de nabije toekomst zal iedereen automatisch een Slimme Meter krijgen. Het gebruik van de Slimme Meter zal meer gaan nemen in huishoudens. Dit komt omdat het veel praktischer en gefilmder is dan de oude analoge meter.

Voor wie is de Slimme Meter geschikt?

De Slimme Meter is geschikt voor iedereen die de ambitie heeft om zijn besparingen te verlagen, uit te gaan van duurzaamheid en kostenbesparing voorop staan. Als je bijvoorbeeld al bewust omgaat met energieverbruik dan kan de Slimme Meter je inzicht verschaffen in hoe je nog meer energie kunt besparen.

Hoe kan je de Slimme Meter aanschaffen?

In principe is het zo dat iedereen van de netbeheerder een berichtje krijgt om de oude meters te vervangen. Na ontvangst van dit bericht kun je vervolgens via de website van de netbeheerder een afspraak maken om de Slimme Meter te laten installeren. Het installeren van de Slimme Meter is gratis.

Conclusie

De Slimme Meter biedt tal van voordelen in vergelijking met de oude, analoge meter. Het gebruik van de Slimme Meter zorgt ervoor dat je veel bewuster nadenkt over je energieverbruik, gemakkelijke kosten op de lange termijn en grote stappen op het gebied van duurzaamheid. Begin daarom vandaag nog met besparen op energiekosten.

Ook interessant

Zonnepanelen

ZonnepanelenZonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Dit komt omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de impact die hun dag ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

Batterij Oplossingen Zonnemeter Wat is een zonnemeter?Een zonnemeter is een apparaat dat wordt gebruikt om de intensiteit van zonlicht te meten. Het ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Omvormer ZonnepaneelEen omvormer zonnepaneel zorgt ervoor dat de energie van de zonnepanelen wordt opgewekt, kan worden uitgeschakeld voor gebruik in ...

Lees verder